Kedves Látogatók!


Önök e kiállítás révén a játékmackók varázslatos mesevilágában érezhetik magukat. A kis mackócsapat ízelítőt ad abból a hatalmas magángyűjteményből, amelyet a rákóczifalvai születésű Balázs Antal és családja néhány évvel ezelőtt alapozott meg.
A macik száma mára már elérte az 1700 darabot, számuk évről-évre gyarapodik.
A legidősebb, régi farostos macik kora 111 év.


A macihad a világ számos mackójáték gyárának a kollekciójából származik. Származásuk mellett öltözetük a történelmi korok öltözködési stílusát is felelevenítik. Emellett másfajta, szokásostól eltérő anyagból is készülnek jelmezek. A népi mesterségek, iparművészek, virágkötők ügyes kezei által, különleges ruházatban - a macik egyéniségéhez igazítva kelnek életre. A ruhákat és a jelmezek nagy részét, néhai özv. Balázs Antalné, Piroska néni varrta, tervezte, de Debreczeni Ildikó színházi jelmeztervező munkái is képviseltetik magukat a "Hét vezér", "István király" és "Gizella királyné" alakjában.

A macihad című gyűjtemény darabjai között múzeumi ritkaságok is megtalálhatók. Híres emberek macijai is bekerültek a kollekcióba.

Balázs Antal gyűjtőszenvedélyét a múlt tárgyi emlékeinek megőrzése motiválja, hogy azok az utókor számára is fennmaradhassanak.

A több évtizedes, sőt század előtti, gazdagon díszített fémdobozok dédmamáink világának hangulatát idézik. A dobozokba zárt múlt igazi kuriózum: szivar, kávé, tea, csoki, kakaó, púder, arckrém. Mi a közös bennük? A múltban színes fémdobozokba csomagolva árulták őket.

Ezen egyedülálló gyűjteményben együtt láthatja valamennyit. Számuk 2000 db fölött van.


Ezen kívül számos régi használati tárggyal ismerkedhetnek meg a látogatók, és a gyönyörűen felújított, többszáz éves bútorokat éppúgy megcsodálhatják, mint az egykori Rákóczi-kastély maradványait. Hiszen a kiállított tárgyak között a településen egykori kastélyok - a Rákóczi és a Gorove kastély - tárgyi emlékei is megtekinthetők. A macihad nemes cél érdekében, a volt Rákóczi-kastély újra felépítéséért állt csatasorba.

2008-ban a szervezők kezdeményezésére a macik világ körüli útra indultak. Magánszemélyeket, sztárokat, hírességeket kísértek el külföldi útjaikra, ahol képes beszámolókat készítettek az aktuális hely nevezetességeiről. Mára sikerült az összes kontinenst beutazniuk, rengeteg célállomással, gyönyörű környezetekben. (képtárba)

A Macimúzeum Bocs D' Art Galériájában, havonta más-más művésznek, gyűjtőnek adunk lehetőséget a bemutatkozásra. (képtárba)
Szeretnénk, ha ez a szellemi és tárgyi örökség minél több emberhez eljutna, és egy kicsit szebbé és jobbá tenné a világot.

A Macimúzeumról készült képeket ide kattintva tekintheti meg.

Kellemes időtöltést és nosztalgiázást kivánunk!
Múzeum, kiállítóterem címe:
5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 3.

Tulajdonos, ötletgazda, bejelentkezés
:
Balázs Antal
Tel.: 06 20/ 568-4463

Belépődíjak:
Felnőtt: 650 .-
Gyermek, nyugdíjas: 350.-
Csoportos: 300.-
 
Készítette: InnoWeb Studio Szolnok
Készítette: InnoWeb Studio Szolnok