Máltán jártunk Gerzsonnal és felfedeztük a 3 szigetet. Gerzson jól érezte magát és mi is.
A Máltai Köztársaság 3 szigetből áll: Málta Gozo és Comino. A legnagyobb sziget Málta kb 33 km hosszú és 12 km széles. Ha hosszában szeretnéd átautózni szánj rá 2 órát. Annyi a körforgalom és a lejtős út, hogy ennyi idő kell hozzá. Az autók jobb kormányosak és gyakran kell használni a kézifékkel indulást. Alig van homokos partja, de az a Földközi tenger legtisztább vizű részén található.
Ivóvíz nincs a szigeteken, azt tengervízből állítják elő.(fordított ozmózisos eljárással.) A sziget kultúráját az 5600 éves építmények fémjelzik, csak nincsenek úgy közhírelve, mint más-angliai- szentélyek. Valletta a főváros és az egész egy csudanagy erődítmény. Jól védhető fjord-szerű kikötője van.
Az ókoriaktól a közelmúltig igen sok náció igyekezett hatalmába keríteni. A Máltai lovagok uralták igen hosszú ideig és a mai parlament, elnöki palota a Nagymesterek Házában székel. Itt néhány termet a nagyközönség is megtekinthet.
Szép hajókirándulásokat lehet tenni a szigetek körül. Egyes részeken több 10 méteres meredek sziklafalak határolják ezeket. Szép sziklaképződmények. barlangok díszítik a partvonalat.
A lakosság igen vegyes: arabok, itáliaiak, angolok és más népek lakják, akik mind máltaiaknak vallják magukat attól függetlenül, hogy milyen az anyanyelvük. A közös nyelv az angol és a máltai régi nyelv is hivatalos nyelv.
Szép, nagy templomai vannak és sokan gyakorolják a katolikus vallást. A házakat az ott termett kőből építik és nem festik, így azok sárgán egyszínűek.
Nemzeti ételük egy kenyérfajta és a sült nyúl.
Érdemes egyszer Máltára utazni, sok érdekességgel találkozhat a kíváncsi utazó.